Olisi helpompaa olla kohtelias, mutta tärkeämpää on kohdata faktat

Nämä sanat lausui Bill Gates puhuessaan aiemmin tänä vuonna Nigerian maan eliitille ja presidentille.  

Gates on lahjoittanut hyväntekeväisyysjärjestönsä kautta Nigeriaan erilaisiin hankkeisiin noin 1,6 miljardia dollaria ja aikoo muun muassa turvata maan polio-rokotusohjelman jatkumisen seuraavan 20 vuoden ajan.

Gates on oikealla asialla patistaessaan Nigerian päätöksentekijöitä. Vastuu maan tulevaisuudesta ja kansalaisista on ensisijaisesti kyseisten päättäjien käsissä.

Nigerian osalta maan päätöksentekijöiden vastuu ei rajoitu pelkästään maan rajojen sisäpuolelle. Tämän pinta-alaltaan 2,7 kertaa Suomen kokoisen maan asukasluku on nykyään 196,1 miljoonaa henkilöä. Vuodesta 1990 Nigerian väestö on kasvanut 100,9 miljoonalla henkilöllä – eli parempaa elintasoa kaipaavia henkilöitä on tullut maahan Kioton ilmastosopimuksen vertailuvuoden jälkeen 18,2 kertaa Suomen väkiluvun verran lisää.

Koska Nigerian väkiluku lisäksi trendinomaisesti kasvaa 2,6 prosentin vuosivauhdilla – siis yli 5 miljoonalla vuosittain – on Nigerian johdolla suuri vastuu maansa asioiden saattamiseksi ihmisoikeuksia kunniottavalle ja globaalin kestävän kehityksen joskus mahdollistavalle tielle.

Ettei tämä vastuu heiltä unohtuisi ja ongelman ratkaisu siirtyisi muiden maailman maiden kontolle, olisi tätä viestiä syytä viedä Nigerian päätöksentekijöille muidenkin vaikutusvaltaisessa asemassa olevien henkilöiden kuin Bill Gatesin. Kenties jopa YK:n. Ehkäpä joidenkin kansalaisjärjestöjenkin.

Nigeriassa pidetään presidentinvaalit vuonna 2019, joten myös kyseisen maan kansalaisilla on valtaa ja merkittävää vastuuta asiasta.

Globaalin vastuun kantaminen tuottaa parasta tulosta siellä missä voidaan eniten vaikuttaa maapallon tulevaisuuden hyvinvoinin tekijöihin. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu