Timo Kekäläinen Maapallo kulkee radallaan, ihmiskunta omia polkujaan.

Olisi helpompaa olla kohtelias, mutta tärkeämpää on kohdata faktat

Nämä sanat lausui Bill Gates puhuessaan aiemmin tänä vuonna Nigerian maan eliitille ja presidentille.  

Gates on lahjoittanut hyväntekeväisyysjärjestönsä kautta Nigeriaan erilaisiin hankkeisiin noin 1,6 miljardia dollaria ja aikoo muun muassa turvata maan polio-rokotusohjelman jatkumisen seuraavan 20 vuoden ajan.

Gates on oikealla asialla patistaessaan Nigerian päätöksentekijöitä. Vastuu maan tulevaisuudesta ja kansalaisista on ensisijaisesti kyseisten päättäjien käsissä.

Nigerian osalta maan päätöksentekijöiden vastuu ei rajoitu pelkästään maan rajojen sisäpuolelle. Tämän pinta-alaltaan 2,7 kertaa Suomen kokoisen maan asukasluku on nykyään 196,1 miljoonaa henkilöä. Vuodesta 1990 Nigerian väestö on kasvanut 100,9 miljoonalla henkilöllä - eli parempaa elintasoa kaipaavia henkilöitä on tullut maahan Kioton ilmastosopimuksen vertailuvuoden jälkeen 18,2 kertaa Suomen väkiluvun verran lisää.

Koska Nigerian väkiluku lisäksi trendinomaisesti kasvaa 2,6 prosentin vuosivauhdilla - siis yli 5 miljoonalla vuosittain - on Nigerian johdolla suuri vastuu maansa asioiden saattamiseksi ihmisoikeuksia kunniottavalle ja globaalin kestävän kehityksen joskus mahdollistavalle tielle.

Ettei tämä vastuu heiltä unohtuisi ja ongelman ratkaisu siirtyisi muiden maailman maiden kontolle, olisi tätä viestiä syytä viedä Nigerian päätöksentekijöille muidenkin vaikutusvaltaisessa asemassa olevien henkilöiden kuin Bill Gatesin. Kenties jopa YK:n. Ehkäpä joidenkin kansalaisjärjestöjenkin.

Nigeriassa pidetään presidentinvaalit vuonna 2019, joten myös kyseisen maan kansalaisilla on valtaa ja merkittävää vastuuta asiasta.

Globaalin vastuun kantaminen tuottaa parasta tulosta siellä missä voidaan eniten vaikuttaa maapallon tulevaisuuden hyvinvoinin tekijöihin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Nigerian haastava tilanne ja huolestuttavakin kehitys tuli mieleen Boko Haramin tekojen ylitettyä uutiskynnyksen pariin otteeseen viikonlopun aikana. Eli haasteet maan päättäjiltä eivät tule ihan lähiaikoina loppumaan. Toivottavasti heillä on kuitenkin riittävä tahto humaanin ja kestävän kehityksen tavoitteiden ajamiseksi.

Toni Rintala

Sana "vastuu" mainittu kuusi kertaa tekstissä, mutta mitä se tarkoittaa?
Vastuu, että ihmismäärä ei enää lisäänny, vai mikä vastuu? Ihmismäärän lisääntymisestä tuossa blogisti kai on huolissaan?
Siis mistä vastuu?

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Osuit kyllä ihan ytimeen. Sitä globaalin vastuun ottamisen ja kantamisen sisältöä minäkin olen ihmetellyt poliitikkojemme ja silmäätekeviemme kesäpuheita ja muulloinkin kuunnellessa. Vastuun kantaminen tulee kuitenkin aina muistaa mainita globaaleista murheista puhuttaessa. Yritin muistaa ja varmistin asian.

Juha Hämäläinen

Kehitysmaiden vastuunkanto on yhtä tyhjän kanssa. Perinteisiin kuuluu vilkas lisääntyminen miettimättä miten jälkikasvu hoidetaan.

Jollei afrikkalainen ns kulttuuri muutu siten, että suojaamaton seksi on kansojen pääharrastus niin ei meidän tule kaataa bensaa liekkeihin kehitysavulla.

Nigeriassa ja muualla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa käydessä ei voi olla kiinnittämättä huomiota jo varhaisteinien raskauksiin. Paikallisia ei mitenkään kiinnosta, jos 14v tyttö on paksuna. Tämä totaali holtittomuus jatkuu niin, että 20v monen lapsen äiti ei ole sitäkään kummempi juttu vaan normi.

Siksi ei meidänkään kannata kiinnittää huomiota heidän puuhiinsa ennenkuin afrikkalaiset heräävät ottamaan vastuuta itsestään. Heillä ei mitään todellista estettä muuttaa elintapojaan. Elin pidetään vain housuissa.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Väestönkasvu Nigeriassa on kyllä valtaisaa. Tuolta väestölinkistä näkee että tämän vuorokauden alkaessa arviotu väkiluku oli 196 094 688 asukasta. Nyt laskuri näyttää 78 560 enemmän ja päivää on vielä jäljellä. Suomi Areenan keskusteluja käytiin viikon aikana Porissa, jonka asukasluku oli toukokuun alussa 84 585. Nigerian väestönkasvu riittää näemmä täyttämään Suomen kymmenenneksi suurimman kaupungin yhdessä vuorokaudessa. Keskimäärin nigerialaisnainen synnyttää 5,9 lasta.

On varsin selvää että tämä kehitys tulee johtamaan ennemmin tai myöhemmin melkoisiin ongelmiin joiden hoitaminen ja ratkaisu on sen vaikempaa mitä pidemmälle väestön holtiton lisääntyminen maassa jatkuu. Objektiivisesti katsoen Nigerian johdolta olisi erittäin vastuullista politiikkaa saada mahdollisimman pian yksittäisen naisen lapsilukumäärän halutuksi optimiksi korkeintaan kaksi lasta. Eettisesti hyväksyttäviä tapoja tavoitteen edistämiseksi on toki lukuisia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hanki jostain käsiisi Hans Roslingin "The Factfulness".Bill Gates arvostaa kirjan niin korkealle,että tarjoaa sen jokaiselle tänä vuonna valmistuvalle amerikkalaiselle.Sen jälkeen tiedät mm Afrikan väestökasvusta kaiken oleellisen.Enemmän kuin kukaan suomalainenen poliitikko ellei tämä ole sattunut lukemaan tätä teosta.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos vinkistä.

Kirjaa en ole nähnyt, mutta uskoisin siellä olevan yksityiskohtaisemmin samaa asiaa mitä seuraavien youtube-linkkien takaa löytyy.

Videoilla Hans Rosling kertoo omaan viihdyttävään tapaansa asioita jotka on hyvä nykyisestä maailmastamme ymmärtää. Valitettavasti tämä mainio tilastomies poistui keskuudestamme jotakuinkin tarkalleen vuosi sitten.

How not to be ignorant about the world / Hans and Ola Rosling
https://www.youtube.com/watch?v=Sm5xF-UYgdg

Hans Rosling on factfulness
https://www.youtube.com/playlist?list=PLAA_uxQHVV7...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kehitysmaissa ainoa vanhuuden sosiaaliturva on se, että lisäännytään ja toivotaan, että eloonjäänneistä lapsista joku huolehtisi kun on itse vanha.

Kulttuuria tärkeämpää olisi saada siedettävät elinolot ja vanhuuden turva ihmisille, että ei tarvitsisi lisääntyä. Lisääntymisoikeuksilla globaalia kaupankäyntiä kannattaisi myös vakavasti miettiä. Voisi miettiä esimerkiksi sitä miten vanhuuden sosiaaliturva saadaan Nigeriaan.

Kyllähän tuo tietysti meitä liikuttaa myös koska asuvat samalla maapallolla ja väestöräjähdys koskee myös meitä. Ei ole olemassa sellaisia asioita kuin "valtion rajat" siinä kohtaa kun kansainvaellus alkaa. Tämähän nähtiin oikein hyvin Länsi-Rooman hajotessa kun vähän vertokertymä heikentyi ilmasto alkoi siirtyä kohti seuraavaa jääkautta ja pohjoisesta ihmismassat alkoivat liikuskella kun ei ollut elintilaa.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Korkea lapsikuolleisuus ja vanhuuden sosiaaliturva ovat perinteiset korkeaa syntyvyyttä selittävät tekijät. Tilanne on kuitenkin oleellisesti muuttunut.

Kattavat rokotusohjelmat ja terveydenhuoltojärjestelmän kehitys sekä elintarviketilanteen paraneminen ovat pienentäneet keskimääräistä lapsikuolleisuutta merkittävästi. Tämä ei kuitenkaan vielä ole vaikuttanut perhesuunnitteluun vaan perinteinen tapa toimia on näkynyt käytännössä lapsikuolleisuuden vähenemisen verran suurempana väestönkasvuna. Lapsikuolleisuus on ollut totuttua pienempää jo sen verran monta vuotta että nämä suuremmat ikäluokat ovat jo hankkineet ja hankkimassa lapsia perinteiseen tapaan aiheuttaen korkoa korolle väestönkasvua.

Perhesuunnittelu on näissä maissa suurella osalla väestöstä vielä ajatuksenakin tuntematon ja pahimmillaan valistus, jos sitä ylipäätään on, kohtaa kulttuurillista tai ideologista vastustusta.

Se millä tavalla väestöpolitiikkaa harjoitetaan tai sosiaaliturvaa kansalaisille pyritään järjestämään on kunkin yhteiskunnan omassa päätösvallassa oleva asia. Tai on ainakin ollut.

Suuren väestönkasvun seurausvaikutukset näkyvät kuitenkin globaalisti ja ovat vaikutukseltaan pitkäkestoisia. Maapallon ihmisten määrä on myös, monenkin vaikutusmekanismin kautta, keskeisin tekijä ihmisen tulevaisuudessa aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta puhuttaessa.

Samalla tavalla kuin ilmastoasioihin nyt, ihmiskunta joutuu jossakin vaiheessa ottamaan kantaa väestönkasvuun tavalla tai toisella.

Tällä hetkellä nopein keino vaikuttaa väestöpolitiikkaan olisi mielestäni maiden päätöksentekijöiden kautta vaikuttaminen siten, että he ymmärtäisivät ja myöntäisivät väestöpolitiikan merkityksen maapallon tulevaisuudelle ja sitoutuisivat omaehtoisesti toteuttamaan kestävää kehitystä kohden johtavaa väestöpolitiikkaa.

Muitakin keinoja on olemassa ja on myös syytä käyttää, mutta kaikissa tapauksissa oleellisinta onnistumiselle on että sitoutuminen ja toteutus tapahtuvat kunkin maan oman päätöksen ja tahdon ohjaamana.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #13

"Maapallon ihmisten määrä on myös, monenkin vaikutusmekanismin kautta, keskeisin tekijä ihmisen tulevaisuudessa aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta puhuttaessa."

Sepä se, kun parturoidaan sademetsät Ikean huonekaluiksi ja poltetaan 200 miljoonaa vuotta keräytyneet fossiiliset polttoaineet ilmakehään muutamassa sukupolvessa.

Minun nähdäkseni lisääntymisoikeuksilla voisi tehdä kauppaa. Jokaisella ihmisellä oikeus lisääntyä kahden ihmisen verran, saa myydä jos joku haluaa enemmän tai ostaa jos joku tarjoaa. Liiallisesta lisääntymisestä voi myös sakottaa, laskuttamalla liikaa lisääntyneeltä yhden lisääntymisoikeuden verran vapailla markkinoilla ja maksu suoraan ulosottokelpoiseksi.

Filippiinien tilanteesta näkee sen, että tarvitsisi väistämättä myös mahdollisuuden pistää vankilaan jos persaukiset lisääntyy liikaa ja ei ole mitään keinoja maksaa tästä.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen Vastaus kommenttiin #14

Ajatuksellisesti ainoastaan globaali väestösopimus-tyyppinen ratkaisu voisi toimia.

Eri maat ovat erilaisissa tilanteissa ja kunkin maan kohdalta tavoiteasetanta olisi yksilöllinen. Se, kuinka kukin valtio asettamansa tavoitteen pyrkisi saavuttamaan olisi jokaisen valtion itse päätettävä.

Tietyt yhteiset peruskriteerit kestävän kehityksen väestömäärien määrittelyä varten tulisi olla olemassa.

Valtion sijainti maapallon ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeillä sekä maaperän ja vesistöjen soveltuvuus erilaisiin tarkoituksiin tulisi ottaa kriteereissä huomioon.

Kunkin valtion tulisi laatia maankäyttösuunnitelma jossa osoitetaan mm. kestävän kehityksen mahdollistava ruoantuotanto sekä asumisen, elinkeinoelämän ja muun toiminnan vaatimat alueet suunnitelman pohjana olevan väestömäärän toimeentulon ja elintasotavoitteen saavuttamiseksi.

Riittävä osuus maapinta-alasta tulisi suunnitella myös luonnonvaraisen elämän edellytysten säilyttämiseksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Nigeria on kahden uskonnon maa: Etelässä on paljon kristittyjä, pohjoisessa taas muslimeja. Molemmat uskontokunnat ovat kovin niukasti kannustaneet ehkäsisyvälineiden käyttöön, mistä on seurannut sekä syntyvyyden että seksitautien räjähdysmäinen kasvu.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Tämä lienee Nigeriassa yksi keskeisimmistä esteistä kestävän kehityksen edellyksenä olevaan väestöpolitiikaan pääsemiseksi sekä merkittävimmistä sisäisten väkivaltaisuuksien syistä.

Harmillista kyllä, mutta tässä tapauksessa maan demokraattinen järjestelmä palkitsee uskontoryhmien valtataistelussa väestömäärän kasvattamisesta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tosiasiassa koyhat maat avustavat rikkaita taloudellisesti. Talta faktalta pyritaan kehittyneiden maiden ihmisia varjelemaan koko aivopesumedian voimin.

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Riippumatta kehitysapuun liittyvistä eriaisista stereotypioista, tosiasia lienne kuitenkin myös se, että kehitysavun voimin ei mitään kansantaloutta voida pitää pystyssä. Maiden on rakennettava yhteiskuntajärjestelmänsä ja otettava vastuu toimeentulostansa itsenäisesti. Tätä kehitystä on tapahtunut paljon erittäin monissa Afrikan maissa, myös Nigeriassa.

( Nigeriasta tuli afrikan vaurain maa yhdessä yössä: https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/nigerias... )

Artikkeli linkin takana antaa kohtuullisen kokonaiskuvan Nigerian talouden tilanteesta ja kehittymisestä.

Tosiasia on myös se, että mitä enemmän väkimäärä kasvaa sen enemmän resursseja kansantalouden on tuotettava kansalaistensa hyvinvoinnin parantamiseksi ja sen enemmän maapinta-alaa kasvava väestö käyttää ja täyttää.

Toimituksen poiminnat