Timo Kekäläinen Maapallo kulkee radallaan, ihmiskunta omia polkujaan.

Reilun kaupan maitolitra - kuluttajan suora tuki maidon tuottajalle

Suomalaiset kuluttajat ovat ilmaisseet halunsa tukea maidontuottajan ahdinkoa maksamalla jopa 10 senttiä enemmän maitolitralta, mikäli tämä 10 senttiä todellakin päätyisi maidontuottajalle.

Kuinka tällainen mahdollisuus ostajalle olisi parhaiten käytännössä järjestettävissä?

Yksinkertaisin kokonaisratkaisu lähtee liikkeelle kauppaketjujen omista maidon tuotemerkeistä ja pakkauksista. Nämä maitohyllyjen edullisimmat maitovaihtoehdot tulisi meijerillä pakata kahteen hieman erilaiseen pakkaukseen. Erona pakkauksilla olisi ainoastaan maitotilallisen lisän osoittava selkeä merkki ja eri viivakoodi, jolla tuotteet voidaan erottaa toisistaan.

Kaupan maitohyllyssä nämä olisivat rinnakkain, jolloin ostaja voisi ostopäätöstä tehdessään selkeästi nähdä myös tuotteiden hyllyhinnasta tämän 10 sentin eron ja tehdä helposti valinnan siitä ostaako edullisemman vai tukeeko ostoksellaan maidon tuottajaa.

Maidontuottajan ylimääräinen osuus huomioitaisiin jo meijerillä, eli meijeri laskuttaisi kauppaa 10 senttiä enemmän maidontuottajalisän pakkauksissa kauppaan toimitetuista maidoista ja tilittäisi sen maidon tuottajille.

Kuluttajahinnan 10 senttiä pitää sisällään 14% arvonlisäveron eli mikäli valtio ottaa tästä omansa, jää ylimääräisestä ostajan maksamasta hinnasta lopulta tilitettäväksi maidon tuottajalle 8,772 senttiä litralta.

Samaa ajatusta rinnakkaispakkauksista voisi toki soveltaa muihinkin kaupan omalla tuotemerkillä myytäviin tuotteisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Reilun kaupan maitolitra - kuluttajan suora tuki maidon tuottajalle"

Tyypillinen tapa asettaa tavalliset tallaajat tavallisia tallajia vastaan. Ja sillä aikaa kapitalistit nauravat koko matkan pankkiin.

(Jätän tällä kertaa yksityiskohtien todistamisen harjoitustehtävävksi.)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä kannatan itse ratkaisua, jossa tuottajat myyvät tuotteensa suoraan kuluttajille. Meijerituotteiden osalta tämä on tietenkin haasteellista.

Mielestäni reilunkaupan tuotemerkkeihin ei kannata luottaa.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Tuottajahinnan suora korottaminen on ilman muuta yksinkertaisin ja paras tapa korjata tilannetta. Itse kannattaisin tämän korotuksen tekemistä joka tapauksessa.

Tuottajahinnan korottaminen ei nimittäin tuo mitään ylimääräisiä lisäkustannuksia valmistus-, jakelu- eikä myyntiportaalle.

Jos kaupassa kävijälle halutaan tarjota kyselytutkimuksen mukainen mahdollisuus tukea suoraan maidon tuottajaa, on se mahdollista tehdä muillakin kuin blokikirjoituksessa esitetyllä tavalla. Esitetty keino on varmaankin yksi yksinkertaisimmista ja kokonaiskustannuksiltaan pienimmistä tavoistaa toteuttaa asia. Tämän vaikutuksetkin on nähtävissä tuottajalle maksettavan kokonaishinan muutosta tarkkailemalla.

Maidon tuottajahinnan kehitystä seuraamalla tullaan joka tapauksessa jatkossa näkemään onko alkutuottajan tilanteen parantaminen kenenkään intresseissä. Tämä pätee muihinkin maatalouden tuotteisiin kuin maitoon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo on hyvä idea sikäli, että sen seurauksena huomattaisiin, ettei kovin moni tosipaikan tullen sitä kymmentä senttiä sittenkään maksaisi. Ajatus kulkisi sitä rataa, että "mitäs minä vapaaehtoisesti maksmaan, kun ei muitakaan siihen pakoteta."

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Toki tässäkin asiassa pätee se, että hyvän asian kannattajaksi on helppo ja mukava kyselytutkimukseen vastatessaan ilmoittautua.

Todellinen hyöty maidon tuottajalle tästä jäisi joka tapauksessa pieneksi. Se on heti nähtävissä kun arvoidaan tällä tavalla myytävän maidon määrää maidon tuotannon ja jalostuksen kokonaisvolyymiin.

Eli tuottajahinnan suora nostaminen on ylivoimaisesti tehokkain tapa alkutuottajan tilanteen parantamiseksi. Tällöin myös kaikki maitotuotteiden käyttäjät "olisivat pakotettuja" maksamaan enmmän tai vähemmän ylimääräistä kaikista maitotuotteistaan. Jalostus- ja välitysportaiden katteenmuodostuksesta riippuu kuinka suurena kyseinen korotus näkyy ostajalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oikeastaan en ymmärrä tuota hintojen korotuksen peräänkuuluttamista kuluttajien taholta. Kyllä tuottajalle siinä vaiheessa aletaan maksaa enemmän, kun ei nykyiseen hintaan maitoa enää tiloilta saa. Ei maidossakaan ole olemassa mitään "oikeaa" hintaa, vaikka perinteisestä tuottajahinnoittelutavasta johtuen kaikki eivät tunnistakaan maidon tuottamisen ja myymisen kuulumista normaaliin markkinatalouteen, johon se kuitenkin kuuluu.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen Vastaus kommenttiin #6

Kyllähän elintarvikkeet ovat täysin poikkeava hyödyke muiden tuotettavien ja kulutettavien hyödykkeiden joukossa ja myös niiden alkutuotanto poikkeaa kaikesta muusta tuotannollisesta toiminnasta perustavaa laatua olevalla tavalla.

Mielestäni on turhaa ja kovin haitallista kriisiyttää tarpeettomasti tätä elintärkeäksi luonnehdittavaa tuotantotoimintaa esimerkiksi poikkeuksellisten sääolosuhteiden vuoksi normaalin markkinamekanismin vaikutusta odotellessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Minä ehdottaisin, että maitolitraan tulee l i s ä t ä 10 senttiä + alv eli laskutavalla 0,10 X 1,14. Silloin 10 sentin lisäys menisi kokonaan tuottajalle ja alvin perii valtio - joka tapauksessa.

Laskin, että meidän kahden aikuisen hengen taloudessa tuollainen lisäys olisi yhteensä vain noin 60 euroa per vuosi - kun toinen juo kalliimpaa laktoositonta maitoa. Ei todellakaan suuri satsaus sille, että saamme hyvää raikasta suomalaista maitoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvin on tuottajien lobbailu ja uhriutuminen mennyt perille, kun suorastaan ruinataan hinnankorotuksia. Sen vähän mitä maitoa itse ostan, ostan yleensä saksalaista Lidl:stä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lisättäköön vielä, että se saksalainen Milbonamaito maksaa reilut 60c litra ja siitä pitää saksalaisen tuottajan ja meijerin lisäksi saada kate vielä kuljetuskustannuksillekin. Kyse on aivan samanlaisesta kevytmaidosta kuin suomalainenkin, ei siis mistään iskukuumennetusta kuukausia säilyvästä, vaan tuoreesta sellaisesta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #10

Eikös Lidlin maitokin ole suomalaista?

https://www.lidl.fi/fi/Pohjolan-meijeri-830.htm

Edit. Ilmeisesti siellä myydään myös saksalaista. No, hyvä kun on valinnanvaraa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tosi moni maksaa jo kananmunista korkeampaa hintaa voidakseen tukea kanojen parempia munintaolosuhteita.

Itse ostan aina luomukananmunia hinnasta piittaamatta. Olen valmis maksamaan enemmän maitolitrasta jos sillä voidaan nostaa tuottajan saamaa osuutta.

Pekka Pylkkönen

Itselläkin riittää siinä suhteessa uskoa ideaan että ihmiset tulevat yleensä onnelliseksi kun saavat vapaaehtoisesti valiten auttaa toisia. Toki kun kyse on ainakin jossakin määrin yrittämisestä markkinoilla, tämä on vähän outo idea.

Oikeaoppisesti tässä pitäisi nyt tapahtua joku seuraavista
1) maidontuottajat panostavat kehitykseen ja nostavat tuottavuuttaan parantaakseen katetta
2) riittävän moni laittaa pillit pussiin (tai naudat sämpylän väliin) jotta ylitarjonta vähenee ja hinnat nousevat.
3) maidontuottajien ansiotaso laskee ja se on heille ihan ok.

Toimituksen poiminnat