Katowicen ilmastokokouksen tuloksia odotellessa

Näin vuosittaisen ilmastokokouksen tuloksia odotellessa on sopiva aika tarkastella mitä maailman maat ovat muutaman viime vuoden aikana saaneet aikaiseksi hiilidioksidipäästöjen suhteen. Käyettävissä olevan datan vuoksi tarkastelussa on aikaväli 2012-2016.

Suomen vuosittaiset hiilidioksidin päästövähennykset tällä ajanjaksolla olivat 5,96 Gton ja kokonaispäästöt vuonna 2016 51,2 Gton.

Ryhmiteltäessä maailman maat eri ryhmiin aikavälin 2012-2016 vuosittaisten päästövähennyksen perusteella voidaan tehdä esimerkiksi seuraavanlaisia havaintoja. 

Ensimmäinen tarkasteltava ryhmä on 83 maata, joiden päästömäärät ovat neljän vuoden tarkastelujaksolla muuttuneet vähiten. 17 maata näistä on vähentänyt ja 66 lisännyt päästöjä. 17 maan päästövähennykset yhteensä ovat sama kuin Suomen yksin aikaansaamat päästövähennykset. 66 maata puolestaan ovat lisänneet päästöjä yhteensä saman verran, eli näiden 83 maan päästömuutokset kumoavat maapallon kannalta tarkasteltuna toisensa.

Seuraava maaryhmä ovat ne 51 maata, jotka ovat keskimäärin lisänneet vuosipäästöjään noin 1 Gton verran ja ryhmän vuosittainen päästölisäys maapallolle on siis yhteensä yhden Suomen vuosipäästöjen verran.

Seuraava maaryhmä ovat ne 49 maata, joiden tarkastelujakson aikana vuosipäästöissä tapahtuneet muutokset ovat keskimäärin yhtä suuret kuin Suomella. Näistä 20 maata ovat vähentäneet vuosipäästöjään keskimäärin noin 5,9 Gton verran ja näihin maihin Suomi luonnollisestikin kuuluu. 29 maata on puolestaan lisännyt vuosipäästöjään keskimäärin samalla määrällä. Tämän 49 maan ryhmän vaikutus maapallon kokonaisvuosipäästöihin on kaikkiaan yhden Suomen vuosipäästöjen verran kasvattava.

Eniten päästöjä on vähentänyt 12 maan ryhmä. Näiden keskimääräiseksi vuosittaiseksi päästövähennykseksi tarkastelujakson aikana saadaan sama mitkä ovat Suomen vuosipäästöt. Tästä maaryhmästä siis päästövähennyksiä yhteensä noin 12 kertaa Suomen kokonaisvuosipäästöjen verran.

Kokonaistilanne maapallon kannalta edellisten ryhmien yhteensä 195 maan päästömuutokset huomioiden on nyt muuttunut noin 10 kertaa Suomen kokonaispäästöjen verran vuosipäästöjä vähentäväksi.

Valitettavasti tämän jälkeen on jäljellä enää vain päästöjään lisänneitä maita.

Seuraava ryhmä on päästöjä lisänneen 13 maan joukko, joista jokainen on keskimäärin lisännyt vuosipäästöjä 75% Suomen vuosipäästöistä. Tämän ryhmän päästömäärä vastaa siis noin 9,75 kertaisesti Suomen vuosipäästöjä.

Kokonaistilanne 208 maata huomioiden on maapallon kannalta juuri ja juuri päästönegatiivinen. Tai, no sentään 32 Gton hiilidioksidia vähemmän vuodessa eli noin 5 kertaa sen verran mitä Suomi on vertailuajankohtana saanut vuosipäästöjään vähennettyä.

Jäljellä on enää kaksi maata. Näiden maiden vuosittaisten hiilidioksidipäästöjen kasvu 4 vuotta aikaisempaan vertailuajankohtaan nähden on ollut yhteensä 906 Gton vuodessa eli 17,7 kertaa Suomen vuosipäästöjen verran.

Lopputulokseksi maapallon kannalta saadaan kaikki aineiston 210 maata huomioiden 874 Gton vuosittainen hiilidioksidipäästöjen kasvu. Tämä neljässä vuodessa tapahtunut globaail päästölisäys on 17 kertainen Suomen vuosittaisiin kokonaispäästöihin verrattuna.

(Lähde: http://edgar.jrc.ec.europa.eu/overview.php?v=CO2andGHG1970-2016&dst=CO2emi )

Yksi Puolan ilmastokokouksen tavoitteista on ollut saada päästömittausten raportointiperiaatteet samanlaisksi kaikille maille. Mielenkiintoista nähdä saavutetaanko kokouksessa tämä tavoite ja jos saavutetaan, niin millä ehdoin.  

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu