Timo Kekäläinen Maapallo kulkee radallaan, ihmiskunta omia polkujaan.

Suomeen muuttavien Kela-tukia helpotetaan

"Hallituksen viime syksynä valmistelema lakimuutos Suomeen saapuvien työntekijöiden Kela-tuista astuu voimaan huhtikuun alussa.

Jatkossa työntekijöiltä ei enää vaadita neljän kuukauden työsuhdetta Kela-tukien saamiseksi. Myöskin työsuhteessa tehdyt viikkotuntimäärät pudotetaan laista pois.

Kela-tukien ainoana edellytyksenä on, että työntekijän palkka on vähintään 696,60 euroa kuukaudessa.

Työntekijän asema paranee myös työsuhteen päättyessä. Jatkossa työttömäksi jäänyt työntekijä saa oikeuden Kela-tukiin, jos työsuhde on jatkunut 6 kuukautta.

Myös oleskeluluvan saaneet ovat lain mukaan heti oikeutettuja sosiaaliturvaan. Sillä ei ole merkitystä tuleeko muuttaja EU:sta vaiko EU:n ulkopuolelta."

 

En pidä tätä lakimuutosta loppuun asti harkittuna.

Mielestäni työntekijöiden rekrytointi maamme rajojen ulkopuolelta on perusteltua silloin, kun työntekijän työpanoksestaan saama palkka on riittävä - siten, ettei yhteiskuntamme tarvitse maksaa tukia työsuhteen aikana eikä sen jälkeen.

Tulee veronmaksajille kalliiksi tuoda työntekijöitä 697 euron kuukausipalkalla vähäistä koulutusta vaativiin töihin, jos edellytyksenä on että asuminen ja eläminen suurelta osin maksetaan sosiaaliturvan kautta.

Myöskään todennäköisyyksiä tapauksille, jossa lyhyen työsuhteen jälkeen lupa oleskeluun Suomessa jatkuu työperäisen maahanmuuton nimikkeellä, mutta toimeentulo perustuu sosiaaliturvaan ja tulonsiirtoihin, ei pidä ehdoin tahdoin pyrkiä lisäämään. Odotettuja dynaamisia positiivisia vaikutuksia on tällöin vaikea nähdä saavutettavan.

 

(Lainauksen lähde: Keski-Uusimaa 24.1.2019. Lakimuutoksen valmistelusta kertoi viime elokuussa Uutissuomalainen).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Liike Ny:llä ei ole kansanedustajaehdokkaita, koska se ei ole puolue.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Tämähän ei ollut varsinainen blokin aihe, mutta tiedoksi niille, joille Pekan kommentti herättää hämmennystä.

Liike Nyt ei ole puolue, joten se osallistuu eduskuntavaaleihin muodostamalla oman vaaliliiton nimeämilleen ehdokkaille.

Pystyäkseen osallistumaan vaaleihin, jokaisen ehdokkaan on perustettava oma valitsijayhdistyksensä, johon tarvitaan 100 kannattajajäsentä. Ennen vaalikelpoisuutta ja mahdollisuutta liittyä johonkin vaaliliittoon, valitsijayhdistys tulee virallistaa hyväksyttämällä se vaalipiirilautakunnalla.

Ja vielä lisäyksenä se, että olen asettumassa eduskuntavaaleissa ehdokkaksi tällä menettelyllä Uudenmaan vaalipiiristä.

Käyttäjän petrioseppala kuva
Petri Seppälä

Ehkei tämän lakimuutoksen perimmäisenä tarkoituksena kuitenkaan ole tulonsiirroilla elätettävien maahanmuuttajien määrän lisääminen? Toivon ainakin niin.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Toki tässä on ollut tarkoitus helpottaa ulkomailta tulevan työvoiman palkkaamista.

Helpotukset näyttäisivät kohdistuvan erityisesti pienellä palkalla tehtävien töiden tukemiseen. Ilmeisesti kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa Suomen työmarkkinoilla tällaisiin tehtäviin.

Lehtikirjoituksesta löytyvä ainoa perustelu lakimuutokselle on seuraava:

"Aikarajan poistoa hallitus on perustellut halulla parantaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja lisätä Suomen houkuttelevuutta työperäisen maahanmuuton kohteena."

Laki epäilemättä auttaa näissä tavoitteissa. Toivottavasti joku on myös lain valmisteluvaiheessa arvioinut ja tuonut päätöksentekoa varten tiedoksi tästä aiheutuvat kustannukset lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä, sekä vaikutukset Suomen työllisyystilanteeseen.

Toimituksen poiminnat