Timo Kekäläinen Maapallo kulkee radallaan, ihmiskunta omia polkujaan.

Sote-uudistuksella puoluepolitikointi julistettu jälleen alkaneeksi

Hallituksen eronpyyntö sote-uudistuksensa mahdottomuuden vuoksi osoittaa konkreettisesti nykyisen politiikan teon keskeisen ongelman, puoluepolitiikan, jossa puolueiden etu ja omat tavoitteet ajavat ohi rationaalisen päätöksenteon.

Sote ei kaatunut perustuslakivaliokunnan tulkintojen takia, sote ei kaatunut ajan puutteeseen, sote ei kaatunut opposition puheisiin.

Perimmäinen syy soten kaatumiselle on se, että valmisteltu esitys on monilta keskeisiltä osin toteutuskelvoton ja se toimisi osin jopa uudistukselle asetettuja tavoitteita vastaan.

Toteutuskelvottomaksi uudistus ajautui poliittisten lehmänkauppojen vuoksi kolme vuotta sitten. Lehmänkauppojen, joita kaikki puolueet pyrkivät tilaisuuden saadessaan kilvan tekemään. Politiikka on mahdollisuuksien taidetta, sanotaan ja harmillista kyllä näin puolueet näyttävät myös toimivan. Se, onko puolue vaalikauden aikana hallituksessa vai oppositiossa ohjaa ainoastaan sitä, pyritäänkö asioiden valmistelua kategorisesti edistämään vai jarruttamaan.

Sote alkoi kaatua lopulta siihen, että muutamat hallituspuolueiden kansanedustajat nostivat puoluekurista poiketen ja asiallisesti perustellen keskeisimmät sote-uudistuksen ongelmat esiin ja kertoivat äänestävänsä esityksiä vastaan. Tämä aloitti spekulaatiot siitä riittääkö hallituspuolueiden kansanedustajien niukka enemmistö viemään lakiesitykset läpi.

Lopullisesti poliitikkojen kannatus sote-uudistukselta putosi pois vaalien läheisyyden vuoksi, kun julkisuuteen levisivät uutiset kaupallisten palveluntarjoajien laiminlyönneistä vanhusten palveluista lastenhoitoon. Äänestäjät havahtuivat siihen mitä todennäköisesti tapahtuu jos julkinen sote-palvelu yhtiöitetään ja valinnanvapaus toteutetaan kilpailuttamalla kapitaatiomalliin perustuen lähinnä vain muutamia suuria ulkomaalaisomistuksessa olevia palveluntarjoajia.

Yleisesti ottaen puolue- ja vaalimenestyskeskeisestä ajattelusta on seurauksena se, että kokonaisuuden parasta ei käytännössä aja kukaan, vaan päätösten teko ja niiden valmistelu on alisteista puolueiden perinteisille agendoille sekä suosion kalastelulle ja menestyksen petaamiselle seuraavissa vaaleissa.

Nyt olemme jälleen tilanteessa, jossa puolueet pyrkivät saamaan johtajansa hallitusneuvotteluihin tekemään hallituspuolueiden välisen poliittisen sopimuksen seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Toivoisin tähän päätöksentekotapaan kokonaisuudessaan muutosta ja siksi olen päättänyt toimia omalta osaltani näissä vaaleissa hieman eri tavalla kuin aikaisemmin.

Tiedä vaikka joku muukin ajattelisi samoin.

https://vaalit.onwebsite.fi/esitykset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat